Omslagen bij de steendrukken van Houtman

Author: Mourot, M.
Year: 1829 - 1830
Publisher: Utrecht; I.P. Houtman Steendrukker
Category: Utrechtse Heuvelrug
Subcategory: Utrechtse Heuvelrug

 
 
In 1829 publiceerde Houtman een serie van 75 steendrukken onder de titel: "Gezigten van Buitenplaatsen en Gebouwen gelegen Tusschen de Stad Utrecht en de Grebbe.", uitgegeven in afleveringen.
Deze afleveringen van meestal zes steendrukken, alleen de laatste, twaalfde aflevering bevatte negen litho's, zaten in een omslag met aan de voorzijde de tekst zoals boven aangegeven plus de namen van zowel de afgedrukte huizen als hun bewoners. De omslagen zijn hier beneden afgebeeld met de nrs. 01 - 12. Aan de achterzijde vindt men de titel in het Frans: "Vues des maisons de Campagne et Edifices situés Entre la Ville d'Utrecht et le Grebbe." Aan de binnenzijde vindt men wederom de namen van bewoners en huizen, alleen algemene titels zoals "Het Slot van Zeist" zijn vertaald: "Le Chateau de Zeist".
Oorspronkelijk is de serie uitgegeven in 1829, doch er zijn ook omslagen met het jaar 1830 bekend. Opvallend is dat van sommige huizen twee afbeeldingen bekend zijn, zoals hierbij twee verschillende steendrukken van het huis Sandwijck (Sandwyk) te De Bilt. Als eerste de meest algemeen voorkomende, die deel uitmaakte van deze serie en als tweede de meer zeldzame afbeelding die hier met de hand is ingekleurd. Ook de plaat van "De Oorsprong", met op de voorgrond het bruggetje over de Biltse Grift en op de achtergrond de Domtoren, is met de hand ingekleurd.

Link naar alle 75 platen van deze uitgave.


Click on a picture to enlarge.